Tradycyjne przepisy siostry Anastazji na sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami to doskonała alternatywa dla tradycyjnego sernika. Brzoskwinie sprawiają, że zyskuje on naprawdę ciekawy posmak. Dziś podpowiemy Wam, jak wykonać sernik, który zawsze się udaje.

Sernik z brzoskwiniami – jak go wykonać?

Przygotowanie sernika z brzoskwiniami nie jest wcale trudne, a efekt jaki osiągniecie przewyższy Wasze oczekiwania. Podstawą dobrego sernika jest oczywiście wysokiej jakości ser. Najlepiej użyć półtłustego twarogu, który sprawi, że sernik będzie masywny i intensywny w smaku. Przejdźmy do konkretów. Na początek oczywiście trzeba przygotować kruche ciasto. Będziemy potrzebować 2 szklanki mąki pszennej tortowej, pół szklanki cukru, a także łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła oraz 3 żółtka. Wszystkie składniki ugniatamy do czasu ich połączenia. Masa powinna być zwarta i jednolita. Formujemy z niej kulkę i umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę.

Jak przygotować masę serową?

Teraz możemy już przejść do przygotowania masy serowej. Do kilograma twarogu dodajemy 2 całe jaja i całość miksujemy. Następnie dodajemy szklankę cukru pudru oraz dwa opakowania budyniu śmietankowego bez cukru. Składniki mieszamy aż masa serowa będzie jednolita. Teraz możemy już przygotować brzoskwinie. Możecie użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych z puszki. Kroimy ok. 100 g owoców w drobną kostkę i dodajemy do masy serowej. Po godzinie możemy już wyjąć ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich wałkujemy i umieszczamy w kwadratowej formie. Najlepiej wcześniej pokryć ją papierem do pieczenia bądź nasmarować tłuszczem. Na kruchy spód wylewamy masę serową, zaś na niej umieszczamy pozostałe ciasto. Możecie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, ale też urywać i układać na masie serowej – wszystko zależy od Waszych preferencji. Jeżeli chcecie jeszcze raz zapoznać się z przepisem, to wejdźcie na stronę: https://zioloweherbaty.pl/sernik-z-brzoskwiniami-siostry-anastazji/.

Alternatywa dla tradycyjnego sernika z brzoskwiniami

Nasz sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Możecie również wykonać alternatywę dla tradycyjnego ciasta z brzoskwiniami, a mianowicie na masie serowej umieścić bezę, a dopiero potem kruche ciasto. Do przygotowania bezy potrzebujemy 3 białka, które ubijamy na sztywno z dodatkiem niecałej szklanki cukru pudru. Dla osób, które nie przepadają za słodkościami czy też szukają dobrych warzywnych dodatków do mięs, polecamy buraczki z papryką siostry Anastazji – zioloweherbaty.pl.